عکاسی حرفه ای کودک؛ ترفندهایی برای عکاسی

۷ اردیبهشت, ۱۴۰۱
امروزه عکاسی و ثبت لحظات مهم زندگی به بخشی جدایی‌ناپذیر فرهنگ ما تبدیل شده است؛ اما هرکسی از پس عکاسی حرفه ای بر نمی‌آید و ثبت تصاویر خوب، مثلا عکاسی نوزاد، اصول و قواعدی دارد که برای داشتن عکاسی حرفه ای رعایت آن‌ها الزامی است. اگر علاقه‌ دارید عکس‌هایی بگیرید که نشان دهنده‌ی خبرگی شما باشند، تا انتهای این مقاله با ما بمانید.

عکاسی حرفه ای کودک

تکنیک‌های کاربردی برای عکاسی حرفه ای

از جمله تکنیک‌های کاربردی برای عکاسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • جلوگیری از لرزش دوربین
  • استفاده‌ی درست از مثلث نوردهی
  • تداعی عمق در تصاویر
  • گزینش ایزو مناسب (ISO)
  • استفاده از تکنیک پنینگ در عکاسی از سوژه متحرک
  • توجه به سرعت شاتر
  • ترکیب بندی در عکاسی ( تشریح قانون یک سوم)
  • اهمیت نورپردازی در آتلیه
تسلط به مجموعه‌ی این ترفندها می‌تواند تاثیر بسزایی در بهبود کیفیت عکس‌های شما داشته باشد. اگر با این موارد آشنایی ندارید ما در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم. لازم به ذکر است که بخش مهمی از توانایی عکاس، در تجربه و خلاقیت آنی نهفته است. بنابراین نمی‌توان فقط از طریق مطالعه‌ی قواعد، عکاسی را در یک زمان کوتاه آموخت. پس توجه داشته باشید، مواردی که در ادامه ذکر می‌کنیم، راه‌هایی برای بالا بردن عکس‌های شما هستند؛ یعنی قاعده و قانون نیستند.

برای تبدیل شدن به عکاس حرفه‌ای چگونه عکس های خوب بگیریم؟

تا حالا شده به تصاویر جذابی که اطرافیان‌تان ثبت می‌کنند، غبطه بخورید و با خود بگویید چه کاری انجام دهم تا من هم بتوانم چنین عکس‌هایی بگیرم؟ اگر این احساس را تجربه کرده‌اید، ما به شما در رسیدن به خواسته‌تان کمک می‌کنیم. برای تبدیل شدن به یک عکاس کاربلد می‌توانید نکاتی را که در بالا مطرح کردیم، با چاشنی خلاقیت خود ترکیب کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که استمرار و تمرین بسیار مهم است، به‌طور مرتب و در هر موقعیت و مکانی که هستید، از صحنه‌هایی که توجه‌تان را جلب می‌کنند عکس بگیرید و مدام عملکرد خود را مورد ارزیابی قرار دهید. بنابراین، استفاده از ترفندهای معرفی شده و تمرین در کنار نظرات دیگران در مورد عکس‌هایتان، می‌تواند در طولانی مدت از شما یک عکاس خوب بسازد. همچنین دیدن عکس‌های خوب می‌تواند چشم شما را پرورش دهد. شما می‌توانید نمونه عکس‌های آتلیه‌ی نوزادی و بارداری آسمان را در اینستاگرام آتلیه بارداری ما ببینید.

برای تبدیل شدن به عکاس حرفه‌ای چگونه عکس های خوب بگیریم؟ - عکاسی حرفه ای کودک

جلوگیری از لرزش دوربین در عکاسی

نکته بسیار مهمی که باید در حین عکاسی مورد توجه قرار دهید این است که به هیچ وجه دوربین لرزش نداشته باشد در غیر این‌صورت تصاویر تار و ناواضحی را ثبت خواهید کرد که طبعا ناخوشایند خواهند بود. احتمالا این یکی از مهم‌ترین قواعدی است که باید آن را رعایت کنید. برای جلوگیری از لرزش دوربین باید نحوه‌ی صحیح در دست گرفتن آن را یاد بگیرید. دوربین را با هر دو دست خود بگیرید تا از لرزش آن پیشگیری شود. یک دست را دور لنز قرار دهید و با دست دیگر، بدنه دوربین را نگه دارید. برای جلوگیری از افتادن دوربین توصیه می‌کنیم حتما با استفاده از بند، دوربین را به گردن خود بیاویزید. همچنین برای جلوگیری از لرزش می‌توانید از سه پایه های مخصوص عکاسی استفاده کنید. با این کار دوربین ثابت نگه داشته می‌شود و تصاویر دقیقی به ثبت می‌رسند؛ البته در آتلیه یا در فضاهایی که نور محیط کافی باشد. همچنین می‌توانید با افزایش سرعت شاتر، از ظاهر شدن آثار لرزش دست در تصویر نهایی جلوگیری نمایید. در ادامه درباره‌ی تنظیمات شاتر دوربین توضیحاتی خواهیم داد.

جلوگیری از لرزش دوربین در عکاسی - عکاسی حرفه ای کودک

استفاده از مثلث نوردهی

آیا اجزای مثلث نوردهی را می‌شناسید؟ باید بگوییم ایزو، شاتر و دیافراگم سه بخش تشکیل دهنده‌ی مثلث نوردهی هستند.در تعریفی کلی و مختصر می‌توان گفت این سه عنصر میزان نور تصویر را تعیین می‌کنند و باید با توجه به نور محیط و در نسبتی درست با یکدیگر تنظیم شودند تا عمل نورسنجی به درستی انجام شود. یا به‌عبارت دیگر، مهم‌ترین هدف از تنظیم این پارامترها دستیابی به نور درست و استاندارد برای ثبت یک عکس است. در اکثر دوربین‌های عکاسی، قابلیت تنظیم خودکار این سه پارامتر وجود دارد. اما مسلما استفاده از حالت خودکار، محدودیت‌هایی را به همراه دارد. یکی از اولین گام‌ها در آموزش عکاسی، یادگیری اعمال تنظیمات دستی در مثلث نوردهی است. اگر می‌خواهید یک عکاس حرفه ای باشید و تنظیمات را به‌صورت دستی انجام دهید، باید این سه رکن مثلث نوردهی را خوب بشناسید.

استفاده از مثلث نوردهی - عکاسی حرفه ای کودک

شاتر، پرده‌ای است که در مقابل سنسور دوربین دیجیتال قرار می‌گیرد. سرعت شاتر، مدت زمان نوردهی را تعیین می‌کند. دیافراگم، روزنه‌ای است که داخل لنز قرار دارد و میزان نور ورودی به دوربین را کنترل می‌کند. ایزو یا حساسیت، مربوط به حسگر دوربین می‌شود. هرچقدر عدد ایزو بالاتر باشد، میزان جذب نور افزایش می‌یابد و تصویر روشن‌تر می‌شود. البته توجه داشته باشید که بالا بردن بی‌دلیل عدد ایزو می‌تواند تاثیر منفی در کیفیت تصویر به‌جا بگذارد. بنابراین این عدد باید آگاهانه و با احتیاط دستکاری شود.

شاتر - عکاسی حرفه ای کودک

شاتر - عکاسی حرفه ای کودک ما در اینجا بسیار کوتاه و مختصر به معرفی این سه جزء پرداختیم. علاوه بر نورسنجی، هرکدام از این اجزا، کارکردها و تاثیرات درگیری نیز دارند. در صورتی که علاقه‌مند به یادگیری کار با مثلث نوردهی هستید، لازم است که مطالعات بیشتری داشته باشید و در کلاس های عکاسی مقدماتی آموزشگاه‌های معتبر شرکت کنید.

ایجاد حس عمیق در عکس

عکس، تصویری است که جهان سه بعدی را در یک سطح دو بعدی ثبت می‌کند. بنابراین تداعیِ عنصرِ بعد می‌تواند به عکس عمق ببخشد و احساس یک فضای واقعی را القا کند. اگر تصویری که از منظره گرفته می‌شود عمق داشته باشد، بیننده احساسِ حضور می‌کند و تصور می‌کند آن منظره در مقابل چشمانش وجود دارد. همچنین می‌توانید برای تداعی عمق، از لنز واید یا تکنیک پانوراما استفاده کنید. به‌کارگیری این ترفند، نه تنها گیرایی تصویر را بالا می‌برد، بلکه کمک می‌کند تا مخاطب ارتباط بهتری با تصویر برقرار کند.

ایجاد حس عمیق در عکس - عکاسی حرفه ای کودک

در عکاسی از سوژه متحرک، از تکنیک پنینگ استفاده کنید

تا حالا شده بخواهید سریعا از چیزی که دارد حرکت می‌کند، عکس بگیرید؟ گاهی اوقات چون سوژه در حال حرکت است، تصاویر به‌شکل تار ثبت می‌شوند و دقت بسیار پایینی دارند. اینجاست که تکنیک پنینگ به شما کمک می‌کند. برای انجام این تکنیک پیشنهاد می‌کنیم سرعت شاتر را کمتر از حالت نرمال قرار دهید. سپس دوربین را به سمت سوژه‌ای که می‌خواهید از آن عکاسی کنید بگیرید و مسیری که سوژه حرکت می‌کند را با دوربین دنبال کنید تا در زمان مناسب دکمه شاتر را فشار دهید. مراقب باشید؛ اگر احتمال لرزش دست وجود دارد، از سه پایه کمک بگیرید. مانند سایر تکنیک های عکاسی، اجرای درست پنینگ، نیازمند تمرین است.

توجه به سرعت شاتر

مبحث شاتر بسیار گسترده و مهم است. در اینجا سعی می‌کنیم به‌شکلی خلاصه کارکرد این عنصر مهم را توضیح دهیم. همانطور که گفتیم، شاتر پرده‌ای است که در مقابل حسگر دوربین قرار دارد و در لحظه‌ی عکاسی بالا می‌رود تا نوری که از دریچه‌ی لنز وارد دوربین شده به حسگر بتابد و تصویر بر روی حسگر ثبت شود. در هنگام تنظیم سرعت شاتر، در نظر داشته باشید که بهتر است در فضاهای کم نور یا در شب از سرعت های پایین و در فضاهای پر نور از سرعت‌های بالا استفاده کنید. اگر قصد دارید از یک سوژه‌ی متحرک، مثلا یک کودک پر جنب و جوش عکاسی کنید. حتما از سرعت‌های بالا استفاده کنید تا از محو شدگی سوژه جلوگیری شود. در کل می‌توان گفت سرعت های پایین شاتر، تصاویر محو و کشیده ایجاد می‌کنند؛ درحالی‌که سرعت‌های بالا، تصاویر را ثابت یا به اصطلاح فریز می‌کنند.

توجه به سرعت شاتر - عکاسی حرفه ای کودک

توجه به سرعت شاتر - عکاسی حرفه ای کودک

ترکیب بندی در عکاسی (تشریح قانون یک سوم)

تصور عموم این است که در زمان ترکیب بندی تصویر، بهتر است سوژه‌ی اصلی را در مرکز کادر قرار دهیم. البته این تصور در برخی مواقع درست است؛ اما امکانِ دیگری نیز وجود دارد که بسیار ساده است. در هنگام انتخاب کادر می‌توانید با استفاده از خطوط راهنما (که در تنظیمات بیشتر دوربین‌ها وجود دارند) سوژه‌ی اصلی را همانند تصاویر زیر در قسمت یک‌سوم طلایی کادر قرار دهید. توجه داشته باشید که هیچ قاعده‌ی مطلقی در عکاسی وجود ندارد. به این ترتیب، قانون یک سوم قاعده‌ای کلی نیست که همیشه به ترکیب بندی عکس شما کمک کند. خوب است که شما با این قانون و سایر اصول ترکیب بندی در عکاسی، آشنایی داشته باشید. اما در نهایت، باید با اتکا به تجربه و خلاقیت خود و برحسب موقعیت تصمیم بگیرید که کجا چه قانونی را اجرا کنید تا بتوانید عکس‌هایی با کیفیت بصری بالا ثبت کنید. برای تقویت مهارت ترکیب بندی در عکاسی، کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی متعددی وجود دارند که می‌توانند یاری‌گر شما باشند. همچنین مطالعه‌ی کتاب‌ها و مقالاتی که در این حوزه تالیف شده‌اند مفید خواهد بود.

ترکیب بندی در عکاسی (تشریح قانون یک سوم) - عکاسی حرفه ای کودک

اهمیت نورپردازی در آتلیه

معمولاً عکاسان حرفه‌ای برای ثبت برخی تصاویر از نور‌های مصنوعی و تجهیزات آتلیه ای استفاده می‌کنند. قطعا عکاسی در آتلیه می‌تواند کیفیت متفاوتی به عکس‌ بدهد؛ زیرا عکاس کنترل کامل بر روی فضا و نور دارد. یا به‌عبارت دیگر در آتلیه عکاس همانند یک کارگردان عمل می‌کند و صفر تا صد فضا را می‌سازد تا به نتیجه‌ای که مد نظر دارد برسد. نورپردازی در عکاسی مبحث بسیار مهمی است که نیازمند تجهیزات، شناخت نور و آشنایی با تکنیک های مختلف عکاسی است.

اهمیت نورپردازی در آتلیه - عکاسی حرفه ای کودک

استفاده از پس زمینه‌ی ساده در عکس

اگر می‌خواهید عکس دیجیتال بگیرید توصیه می‌کنیم از پس زمینه ساده استفاده کنید. می‌توان گفت این روش بهترین گزینه برای تصویربرداری دیجیتال است و می‌توانید تمرکز را روی سوژه اصلی قرار دهید. چنانچه تصمیم بر انتخاب پس زمینه ساده دارید بهتر است از رنگ‌های خنثی که زنندگی کمی دارند استفاده کنید مانند رنگ‌های طوسی، خاکستری و کرمی. به علاوه، الگوهای پس زمینه ساده نیز می‌توانند گزینه مناسبی باشند. با این کار ناخودآگاه توجه مخاطب را روی سوژه تصویر قرار می‌دهید نه اشیای موجود در تصویر که اهمیت چندانی ندارند. این یکی از هنرهایی است که باید در آتلیه با لباس ست باید در نظر گرفته شود.

فلاش داخلی دوربین

توصیه می‌شود از فلاش داخلی دوربین استفاده نکنید؛ چرا که به کارگیری فلاش داخلی جلوه‌ای غیر طبیعی و زننده به تصاویر می‌دهند و ارتباط فرد با تصویر کاهش پیدا می‌کند مخصوصا تصاویری که در محیط‌های بسته مثل عکاسی کودک در منزل گرفته می‌شوند و از نوع پرتره هستند. در صورتی که مجبور به استفاده از فلاش داخلی دوربین شدید از فلاش‌های اکسترنال استفاده کنید که سر چرخان دارند تا قابلیت چرخیدن سرشان وجود دارد و می‌توانید نور آن را به روی سقف بتابانید تا از تابش نور به صورت مستقیم جلوگیری شود. ارگ نور به طور مستقیم به سوژه بتابد ممکن است باعث کاهش کیفیت تصویر و تغییر رنگ آن شود.

در کنار لنز دوربین عکاسی چه تجهیزاتی ممکن است نیاز باشد؟

برخی از تجهیزاتی که در عکاسی سعادت آباد آتلیه ای مورد نیاز هستند، عبارتند از:
  • سافت باکس
  • اکتاباکس
  • اسنوت
  • شیدر
  • زنبوری
  • خیمه نور
  • کاسه استاندارد
  • کاسه بک گراند
  • انواع چتر
  • پانتوگراف
  • رادیو فلاش
  • فون ها

سؤالات متداول

سوالاتی که ممکن است دغدغه ذهنی عکاسان باشد عبارتند از: · از چه چیزی عکس بگیرم؟ · سرعت شاتر را روی چه عددی قرار دهم؟ · سوژه را در کجای تصویر قرار دهم؟ · در چه زمانی عکاسی کنم؟ · احساس عمق چگونه در تصویر تداعی می‌شود؟ · پس زمینه را چگونه انتخاب کنم؟ تلاش خواهیم کرد در مطالبی که در آینده در بلاگ آتلیه‌ کودک آسمان بارگزاری می‌کنیم، به پاسخ‌های مختلفی که برای این پرسش‌های متداول وجود دارند بپردازیم. در انتها لازم است مجدداً تاکید کنیم که مطالعه درباره‌ی ترفند‌های عکاسی بسیار خوب است؛ اما کافی نیست. اگر به عکاسی علاقه دارید، باید مجموعه‌ای از عوامل مانند: آموزش درست، استمرار، خلاقیت و.... را به موازات هم پی بگیرید.